Siirtolapuutarhatoiminta

Kantolanniemen siirtolapuutarha tarjoaa hämeenlinnalaisille mahdollisuuden puutarhaviljelyn ohella mökkeilyyn ja muuhun virkistävään kesänviettoon. Muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva Kantolanniemi on ainutlaatuinen siirtolapuutarha Suomessa, sillä sen jäsenillä on mahdollisuus omaan rantasaunaan alueeseen kuuluvassa ns. saunapuistikossa.

Kantolanniemen siirtolapuutarhayhdistys toimii rekisteröitynä yhdistyksenä. Ylintä päätäntävaltaa käyttävät yhdistyksen yleiset kokoukset, joissa äänivalta on jokaisella yhdistyksen varsinaisella jäsenellä.

Yhdistyksen toimintaa johtavat jäsenistön valitsema puheenjohtaja ja hallitus. Hallituksella on apunaan vuosittain valitut isäntä, emäntä ja huvitoimikunta. Yhdistys huolehtii paitsi alueen hallinnosta ja toiminnasta myös yleisten alueiden ja rakennusten hoidosta, vesijohtoverkostosta sekä jätehuollosta.

Yhdistyksen ja Hämeenlinnan kaupungin välillä on vuokrasopimus Kantolanniemen siirtolapuutarha-alueesta. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2025 saakka.

Yhdistys solmii jäsenyyteen perustuvan vuokrasopimuksen palstasta mökin omistajan kanssa. Mökin myynnin yhteydessä yhdistys siirtää palstan vuokraoikeuden ostajalle, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi.

Kantolanniemen siirtolapuutarhayhdistyksen varsinaisten jäsenten tulee olla kirjoilla Hämeenlinnassa. Mikäli jäsen muuttaa toisen kunnan alueelle, hänellä on vuosi aikaa myydä omistamansa mökki ja sauna.

Yhdistyksen jäsenet huolehtivat palstoistaan, mökeistään ja saunoistaan. Vuosittain jäseniltä peritään syyskokouksessa päätetyt jäsen-, hoito-, jätevesi- ja sauna- ja vesimaksut. Uusilta jäseniltä peritään myös liittymismaksu.

Kesätoimintaa ovat mm. juhannusjuhlat, unikeonpäivän vietto, venetsialaiset sekä erilaiset kilpailut ja retket. Yhteisiä alueita hoidetaan jäsenten vapaaehtoisvoimin. Kultakin jäseneltä edellytetään 15 tunnin vapaaehtoistoimintaa kalenterivuoden aikana.